• Bureau Stimulus

    TEAMCOACHING

    voor (semi-)overheid, zorg en onderwijs
Teamcoach Ine van den Heijkant verzorgt coachingssessie zorgteam met Profile Dynamics kleurencirkels
Verbindend, effectief en duurzaam

Teamcoaching voor (semi-)overheid, zorg en onderwijs

Iedere organisatie kent ze: de stille spanningen, de gesprekken die níet gevoerd worden en de patronen die blijven terugkomen. Zeker binnen sectoren waar samenwerking de sleutel is tot kwaliteit – zoals (semi-)overheid, zorg en onderwijs – heeft dit directe impact. Merk je als leidinggevende of teamlid dat de communicatie stroef verloopt? Zijn de resultaten niet wat je had verwacht? Speelt er verandermoeheid, weerstand, ontevredenheid, verzuim of verlies aan betrokkenheid? Dan kom ik graag samen werken en bouwen aan het vinden van helderheid, verbinding en werkplezier – juist wanneer de druk hoog is en de context complex.

Teamontwikkeling & -coaching

Voor wie?

  • Afdelingen binnen gemeenten die te maken hebben met reorganisatie of verandertrajecten;
  • Verpleeg- en behandelteams in zorginstellingen die beter willen samenwerken;
  • Leraren- en onderwijsondersteunende teams die werkplezier en communicatie willen versterken;
  • Programmamanagers en HR-professionals die duurzame verandering willen faciliteren.

Kortom, we gaan met elkaar aan de slag om het organisatie-systeem te herstellen, ieder in zijn eigen rol en positie te versterken en vernieuwingen te borgen.

Neem contact op met mij
Portret van teamcoach Ine van den Heijkant, zij is aan het werk achter haar laptop
  • Teamcoaching | Gemeente Eindhoven

    Het creëren van gezamenlijkheid, begrijpen en begrepen worden, samenwerking en doelgerichtheid is via de methodiek van het 'Teamwiel' goed inzichtelijk geworden en heeft duidelijk gemaakt wat de eerste stappen van Afdeling Operatiën gaan worden!

  • Teamcoaching | Gemeente Eindhoven

    Ine bewerkstelligt onderling begrip en zorgt ervoor dat iedereen binnen zijn cirkel van invloed de juiste stappen zet dan wel gaat zetten.

Mijn aanpak: hoofd én hart

Systemische teamcoaching

Wanneer emoties het werkplezier of de resultaten in de weg staan, is het essentieel om dieper te kijken. Een team en haar leidinggevende zijn namelijk altijd onderdeel van een groter geheel; het organisatiesysteem. Waarom is dit systeem uit balans geraakt? Bij systemische teamcoaching maken we de bovenstroom (feiten/hoofd) en de onderstroom (emotie/hart) inzichtelijk en kijken we naar de onderlinge samenhang.

Leidinggevende als sleutelrol

Samen met de leidinggevende of het MT onderzoeken we hoe het team zich verhoudt tot het grotere geheel: de organisatie, haar historie en bestaansrecht. Zo ontstaat helderheid over het 'waarom' achter het gedrag en de dynamiek binnen het team.

Boven- en onderstroom uitgelegd aan de hand van visual met een rivier en leidinggevende als sleutelrol

Veilige kaders & eigenaarschap

In teambijeenkomsten richten we ons op vertrouwen, eigenaarschap en het creëren van gezamenlijke taal. Mijn rol? Een kritische vriend die durft te spiegelen, confronteren en begeleiden; ik voeg toe wat er binnen het team en bij de leidinggevende ontbreekt. Samen creëren we een vruchtbare bodem om het hoofd en hart van het team of de afdelingen weer in balans te krijgen.

Meer weten over wie ik ben?
Organisatieontwikkeling voor (semi-)overheid, zorg en onderwijs waarbij teamcoaching wordt gedaan
(Semi-)overheid, zorg en onderwijs

Thema's in mijn teamcoaching

Teamontwikkeling begint bij bewustwording – en het lef om anders te durven kijken én doen.

  • Creëren van toekomstbestendige en veerkrachtige teams en afdelingen;
  • Inzicht in teamrollen, drijfveren en gedrag;
  • Verbeteren van teamcommunicatie en samenwerking;
  • Verhogen van eigenaarschap in (project)teams;
  • Het bouwen aan een veilige aanspreekcultuur.
Teamontwikkeling

Gebruik van methodieken

Elk team is anders en dat maakt mijn teamcoaching altijd maatwerk. Afhankelijk van de vraag werk ik met teamsessies (max. 12 personen) inclusief leidinggevende(n), waarbij we met bewezen methodieken de dynamiek en groeikansen van het team zichtbaar maken. Denk hierbij aan:

  • Het Teamwiel
  • Profile Dynamics® drijfverenanalyse(hieronder meer uitleg)
  • Systemisch coachen
  • Deep Democracy
  • Verandermodellen
Presentatie aan teamleden door Ine van den Heijkant met op de achtergrond het Teamwiel en een flip-over
Teamcoaching bij de gemeente met een drijfverenanalyse door teamcoach Ine van den Heijkant
De motor achter motivatie

Drijfverenanalyse met Profile Dynamics®

Waarom lukt samenwerken soms niet, zelfs met de beste bedoelingen? Het antwoord ligt vaak in de drijfveren van individuen, teams en afdelingen. Met behulp van de Profile Dynamics® drijfverenanalyse brengen we de dieperliggende motivaties en blokkades in kaart. We maken inzichtelijk waar mensen energie van krijgen, wat hen belemmert en hoe dat doorwerkt in gedrag, communicatie en samenwerking. Ik gebruik de drijfverenanalyse als onderdeel van teamcoaching, maar bied deze ook los aan als krachtig startpunt van organisatieontwikkeling of leiderschapstrajecten. Benieuwd hoe een drijfverenanalyse voor jou kan werken?

Neem contact met mij op
Praktisch over de teamcoaching

Tijd, vorm en locatie

  • Varieert tussen de 2 en 8 dagdelen verdeeld over meerdere maanden;
  • Afhankelijk van complexiteit en omvang van de vraag;
  • Op locatie, maar hybride mogelijkheden zijn bespreekbaar;
  • Werkgebied: regio Brabant, Gelderland, Noord-Limburg;
  • Buiten de regio? Online of in overleg op locatie elders

Elk teamcoachingstraject blijft maatwerk, daarom bepalen we in overleg wat nodig en haalbaar is. Benieuwd wat passend is voor jou en jouw team?

Plan vrijblijvend een intake
Portret van teamcoach Ine van den Heijkant aan een bureau in de houding van de denker
Casus

Teamcoaching Gemeente

“Wat verrassend om elkaar op deze manier iets beter te leren kennen, dat doen we eigenlijk nooit ”

Dit gebeurde tijdens de teamcoachsessie bij afdeling Taxaties Gemeente Eindhoven. We startten met een bijzonder kennismakingsrondje: wat is je naam, waar komt die vandaan en wat betekent die voor jou? Een sfeer van ontwapening was gestart en vervolgde zich in de rest van het teamprogramma van die dag. We stonden stil bij vragen als: Hoe gaan we met elkaar om? Wat werkt goed en wat verdient herziening? Het team sprak wensen en intenties uit om de samenwerking te versterken.

Ook werkten we aan een creatieve opdracht: de teamtijdlijn. Collega’s deelden persoonlijke en professionele momenten die voor hen veel betekenden. Door écht naar elkaar te luisteren ontstond meer begrip en verbinding.

Wanneer iedereen ruimte krijgt om zich uit te spreken en gezien te worden, wordt samenwerken krachtiger én menselijker.

Casus

Teamcoaching Onderwijs

Hoe ga je als team voorbij de plankenkoorts en neem je de tijd om met elkaar ‘lastige’ teamissues aan te kaarten?

Tijdens een teambijeenkomst doken we in het thema feedback. Vanuit verschillende invalshoeken verkenden we waar het wringt: Hoe beïnvloeden introverte en extraverte communicatiestijlen de manier waarop we elkaar aanspreken?

Al snel ontstond beweging: introverte teamleden vonden de moed om zich uit te spreken, terwijl extraverte collega’s leerden om écht te luisteren en ruimte te laten vallen. Door bewust te vertragen ontstond ruimte voor iedereen om zichtbaar te worden.

Met praktische werkvormen en eerlijke gesprekken ontstonden inzicht, respect en verbondenheid. Teamleden spraken van een intensieve, maar waardevolle sessie die hielp om oude patronen te doorbreken en het vertrouwen te versterken; de 'teampijn' kon helen en het vertrouwen groeide om te bouwen aan een constructiever teamklimaat.

Casus

Teamcoaching Semi-overheid

Hoe maak je als team bewust tijd voor onderlinge sfeer, gezamenlijke opgaven én om de focus voor de toekomst te bepalen?

Tijdens de teamsessie bij Nationaal Monument Kamp Amersfoort stond die vraag centraal. We werkten met concrete werkvormen om stil te staan bij wat er leeft: waar kunnen we jubelen over wat goed gaat, en waar mogen we ook klagen over wat schuurt? In een open en veilige setting ontstond ruimte om uit te spreken wat vaak onbenoemd blijft.

Er was tijd voor reflectie: Hoe willen we ons ontwikkelen binnen de groei van de organisatie? Wat vraagt dat van ons als team? Vanuit rust en aandacht werd gezamenlijk een eerste verkenning gemaakt van toekomstwensen én de stappen die nodig zijn om die te realiseren.

Door elkaar beter te leren kennen, open te spreken en samen vooruit te kijken, ontstond beweging. Naar meer helderheid, eigenaarschap en gezamenlijke richting.